Zobna prevleka in mostiček

Kaj je zobna prevleka in kaj mostiček?

Zobna prevleka, imenovana tudi zobna krona, je fiksni protetični nadomestek, ki ga namestimo na zob kot nadomestilo za krono naravnega zoba, kadar te ni mogoče popraviti s plombiranjem ali uporabo zobnih lusk. Na ta način ne izgubite celotnega zoba, saj je korenina še dobra, ampak samo zgornji del zoba, ki ga polepšamo z novo prevleko.

Zobni mostiček ponavadi uporabljamo za nadomestitev enega ali več manjkajočih zob. Namesti se ga na zdrave, a obrušene zobe na vsaki strani manjkajočih zob, sestavljen pa je iz zobnih prevlek in vmesnih členov.

Z zobnimi prevlekami ali mostički kot pomembnimi pripomočki v estetskem zobozdravstvu tako oskrbujemo naslednje težave z zobmi:

 • odlomljene zobe,
 • obrabljene zobe,
 • zabarvane zobe,
 • enodontsko zdravljene zobe,
 • manjkajoče zobe.
zobna prevleka ali mostiček za čudovit nasmeh

Iz katerih materialov sta izdelana zobna prevleka in mostiček?

V zobozdravstvu 3Ddent mostičke in zobne prevleke izdelujemo samo iz najkakovostnejših materialov, ki so priznani v svetovnem merilu. Z njimi je dandanes mogoče ustvariti zobne nadomestke, ki v popolnosti posnemajo videz in barvo naravnih zob, saj ima sodobna tehnologija v stomatologiji odgovor na prav vsako težavo.

Glede izbire materiala in odločitve o tem, kako bosta videti zobna prevleka oz. mostiček, se zato odločamo individualno glede na vaše težave, da poskrbimo za čim bolj naraven videz.

Zobna prevleka se ponavadi izdela iz naslednjih materialov:

 • kovinsko-keramične prevleke
 • polno porcelanske prevleke (E-max)
 • cirkonske prevleke (Lava 3M, 3shape)

Zobni mostički pa so lahko izdelani iz naslednjih materialov:

 • kovinsko-keramični: gre za mostičke iz keramike, povezane s kovinskimi elementi
 • keramični: ta mostiček je v celoti iz keramike in izjemno dobro posnema naravni videz zob
 • cirkonski: gre za najsodobnejšo estetsko rešitev, ki je dolgo obstojna in predstavlja najboljšo imotacijo naravnih zob
 • porcelansko-cirkonski: v tem primeru je porcelan nameščen na cirkonsko ogrodje

Kakšen je postopek namestitve zobnega mostička?

 1. Najprej poskrbimo, da so zobje, ki bodo nosilci zobnega mostička, zdravi. Zato na teh mestih sprva odstranimo zobno gnilobo in kakršne koli druge zobne težave.
 2. Nato zoba, na katera bo nameščen zobni mostiček, dobro obrusimo, in ju tako pripravimo na namestitev mostička.
 3. Da se bo mostiček kar najbolje prilegal, izdelamo odtis čeljusti s posebno maso, ki služi kot model za izdelavo mostička.
 4. Preden je izdelan dejanski zobni mostiček, predel v ustih, kamor bo nameščen, zaščitimo z nadomestnim mostičkom, da bi ga zavarovali pred bakterijami.
 5. Na obrušena zoba se zdaj namesti zobno prevleko oz. zobno krono, obenem pa služita kot nosilca za vmesne člene, ki bodo nadomestili manjkajoče zobe.
 6. Zobni mostiček se fiksno pritrdi tako, da se ga zacementira. Seveda pa pred tem natančno preverimo, ali vam mostiček ustreza in kako primeren je ugriz.
Prikaz: zobna prevleka in mostiček

Prednosti zobnih mostičkov

Kadar manjkajoče zobe nadomestimo z mostovnimi konstrukcijami, te ne samo da popravijo videz vašega nasmeha, temveč tudi preprečijo spremembe, ki bi nastale zaradi nenadomestitve manjkajočih zob, npr.:

 • neželjeni premiki preostalih zob,
 • zobni karies,
 • predčasna izbuba preostalih zob,
 • nepravilnosti griza,
 • težave pri žvečenju,
 • bolečine v čeljustnem sklepu.

Kakšen je postopek namestitve zobne prevleke?

Zobna prevleka se trajno namesti na naravni zob, da bi zob okrepili, polepšali in nadomestili njegovo funkcijo. Najbolj je uporabna takrat, ko so naravni zobje poškodovani in neestetski, druge možnosti za popravilo zoba pa ni. Postopek namestitve prevleke oz. zobne krone je sledeč:

 1. Preden izdelamo in namestimo zobno krono oz. prevleko, je treba zob za lažjo namestitev obrusiti.
 2. Po brušenju se vzame odtis zoba s posebno maso, ki služi kot model, po katerem se zobna prevleka izdela.
 3. Preden se izdela dejanska zobna prevleka oz. zobna krona, vam na obrušen zob namestimo začasno zobno krono.
 4. Slede pomerjanje in preverjanje ugriza, nato pa končno cementiranje.
Prikaz postopka: tako se namesti zobna prevleka in mostiček

Cirkonske prevleke za zobe – najsodobnejša estetska rešitev za vaš nasmeh

Vsak pacient, ki potrebuje zobne prevleke, si želi, da bi bile te na videz čim bolj naravno nadomestile nezdrave in neestetske zobe. Naraven videz se najlažje doseže s cirkonskimi zobnimi prevlekami, ki so zadnja inovacija v svetu zobnih prevlek.

Cirkonske prevleke (po domače tudi cirkonij zobje) so izdelane iz cirkonija – materiala, ki je še močnejši kot porcelan ter ima mikrostrukturo, ki omogoča večjo prosojnost, zato so zobje s tovrstnimi prevlekami videti povsem naravno. Dobra novica je tudi, da je cirkonij biokompatibilen, kar pomeni, da se nanj telo odlično odziva, verjetnost alergij pa je zelo majhna.

Ta zobna prevleka je trpežna in močna ter odporna na obrabo in sile žvečenja.

Cirkonske prevleke za zobe za čudovit nasmeh

Popoln estetski rezultat je zagotovljen s pomočjo posbene računalniške in laserske tehnologije CAD-CAM, zaradi katere se cirkonske prevleke odlično prilegajo in so udobne za nošenje.

V naši zobni ordinaciji vam do zdravega nasmeha pomagajo izkušeni zobozdravniki.

Če želite več informacij, rezervacijo termina ali vas zanima cena storitve, nas kontaktirajte.

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.