Parodontalna bolezen

Kaj je parodontalna bolezen?

Parodontalna bolezen je kronična ter zelo kompleksna in zahrbtna bolezen obzobnih tkiv (dlesni, pozobnice in kosti). Na samem začetku poteka tiho, pozneje kaže znake, kot so krvavenje iz dlesni, zadah iz ust, majavost zob in v najslabšem primeru tudi njihov izpad. Gre za izjemno razširjeno bolezen ustne votline, ki jo po številu prekaša samo karies. Tudi v Sloveniji je izredno pogosta in lahko predstavlja resen javnozdravstveni problem.

Kakšne znake ima parodontalna bolezen?

Pomembno je, da čim prej prepoznate znake parodontalne bolezni, saj prej ko je parodontalna bolezen odkrita, lažje se je spopasti z njo ter preprečiti morebitne trajne poškodbe. To so najpogostejši znaki:

 • krvavitev med ščetkanjem ali nitkanjem oz. vnetje dlesni: gre za edega najpogostejših znakov težav z dlesnimi, ki ga nikoli ne bi smeli prezreti;
 • rdeče in otečene dlesni: če opazite, da so vaše dlesni nenavadno rdeče ali otekle, je to lahko znak vnetja;
 • slab zadah ali sprememba okusa: če imate stalno slab zadah ali neprijeten okus v ustih, ki ne izgine, je to lahko posledica zbiranja bakterij v ustih zaradi parodontalne bolezni;
 • umik dlesni: Če se vaše dlesni umikajo stran od zoba in so vaši zobje videti vedno daljši, je to lahko znak napredovanja bolezni.

Parodontalna bolezen in zgoraj omenjeni znaki se lahko kaj hitro poslabšajo, če je vaša ustna higiena slaba, če kadite, uživate nezdravo hrano ali imate sladkorno bolezen. Bolj podvržene nastanku te neprijetne bolezni dlesni so tudi nosečnice in tiste ženske, ki uživajo oralno kontracepcijo.

parodontalna bolezen - krvaveče dlesni zaradi vnetja dlesni

Vnetje dlesni ali gingivitis kot predhodnik parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen se v prvi fazi kaže kot vnetje dlesni ali strokovno gingivitis. Do vnetja pride zaradi prekomernega kopičenja oblog oziroma plakov na zobeh, okoli njih in v medzobnih prostorih, kar povroči boleče in otečene dlesni, ki lahko hitro zakrvavijo. A zakaj se obloge sploh nalagajo na zobe in dlesni?

Obloge na zobeh so pravzaprav bakterije, ki se kot biofilm zadržijo na površini zoba in ob robu dlesni. Ta film je mogoče odstraniti le s ščetkanjem. Če pri tem nismo dovolj temeljiti ter zob in dlesni ne čistimo redno ali jih ščetkamo nepravilno, se bakterije kopičijo in kmalu začnejo sproščati v okolico toksine. Pri slabi ustni higieni je najbolj na udaru dlesen – zaradi strupov iz oblog se lahko pojavi vnetje dlesni. Vneta dlesen se kaže kot rdečina, oteklina in bolečina ter seveda tudi kot krvavanje dlesni.

Lahko traja leta, preden vnetje dlesni preide v naslednjo stopnjo in se pojavi parodontalna bolezen. Svetujemo, da se že ob prvih znakih, ki nakazujejo na vnetje dlesni (krvavenje med ščetkanjem, boleče in oteče dlesni), posvetujete z zobozdravnikom. Vnetje dlesni lahko sčasoma preraste v parodontalno bolezen – bakterijsko bolezen, ki prizadene globja zobna tkiva, povroči izgubo zob in celo resne srčno-žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorno bolezen, osteoporozo in resne zaplete v nosečnosti.

Parodontalna bolezen je reverzibilna in obvladljiva, vendar jo je potrebno pravočasno odkriti. Odkrije jo lahko le zobozdravnik s kliničnim pregledom, zato je za paciente ključno, da pravočasno in redno opravljajo kontrolne preglede.

Kako poteka zdravljenje parodontalne bolezni?

Danes lahko z molekularnim testom PerioSafe ugotovimo, v kateri fazi je parodontalna bolezen, še preden je le ta vidna v ustih. Tako se s pravočasnim zdravljenjem izognemo kasnejšim zapletom in napredovanju bolezni.

Kot že rečeno, je prva faza bolezni vnetje dlesni. V tem trenutku je bolezen še mogoče zaustaviti s preprostim čiščenjem zobnih oblog, peskanjem, poliranjem zob ter z rednimi obiski pri zobozdravniku. Za vse kasnejše faze bolezni je potreben bolj sistematski pristop k zdravljenju. Po čiščenju oblog je potrebna specialna parodontalna diagnostika, ki je zelo zapletena in hkrati ključna za ustrezen pristop k zdravljenju bolezni. Šele nato se odločimo za ustrezen protokol zdravljenja, ki vključuje različne pristope:

 • bakterijski test s PerioBac sistemom,
 • ročno luščenje in glajenje zobnih korenin,
 • strojno luščenje in glajenje z EMS,
 • lokalno medikamentozno zdravljenje,
 • zdravljenje s sistemskim antibiotikom,
 • lasersko zdravljenje dlesni,
 • kirurška terapija.
paradontalna bolezen - zdravljenje

Po končanem zdravljenju je nujen nadzor pridobljenega zdravja obzobnih tkiv, saj ima kot rečeno parodontalna bolezen kroničen potek in tako predstavlja velik javno zdravstveni problem v Sloveniji.

Preventiva: se je paradontalni bolezni mogoče izogniti?

Najboljši način, kako zagotoviti, da se parodontalna bolezen ter s tem boleče in zatečene dlesni ne pojavijo, je preventiva, ki vključuje natančno skrb za higieno vaše ustne votline, da se ne pojavi vnetje dlesni. Priporočamo naslednje:

 • redno ščetkanje in nitkanje: zobe ščetkajte dvakrat na dan in vsakodnevno uporabljajte zobno nitko;
 • uporaba ustne vodice: kot dopolnitev ustne higiene priporočamo tudi uporabo ustne vodice, ki zavre razmoževanje bakterij v ustih;
 • redni pregledi pri zobozdravniku: če boste zobozdravnika obiskovali redno vsakih šest mesecev, bo ta lahko odkril in obravnaval morebitne težave, preden postanejo resne;
 • profesionalno čiščenje zob vsakih 6 mesecev: zobozdravnik oz. ustni higienik lahko odstrani plak tudi na težje dostopnih mestih in poskrbi za restemeljito higieno;
 • zdrava prehrana: izogibajte se sladkim pijačam in hrani ter uživajte uravnoteženo prehrano.

Zakaj izbrati 3Ddent za zdravljenje parodontalne bolezni?

Pri izbiri pravega zobozdravnika je ključnega pomena zaupanje in strokovnost. To so razlogi, zakaj se za zdravljenje parodontalne bolezni splača izbrati zobozdravstvo 3Ddent:

 • strokovno osebje: naša ekipa, zlasti naša zobozdravnica Marjana Udovič, ima dolgoletne izkušnje z zdravljenjem parodontalne bolezni in je usposobljena za uporabo najnovejših tehnik;
 • najsodobnejša oprema: uporabljamo najnovejšo tehnologijo, da zagotovimo učinkovito in neboleče zdravljenje;
 • osebni pristop: razumemo, da je vsak pacient edinstven – pripravimo individualni načrt zdravljenja, ki je prilagojen vašim potrebam;
 • dolgoletne izkušnje: zaupate nam lahko, da bo vaše zdravljenje opravljeno profesionalno in učinkovito.
parodontalna bolezen - preventiva za lep nasmeh

Parodontalna bolezen je resno stanje, ki zahteva pravočasno in strokovno zdravljenje. Ne čakajte, saj je lahko hitro prepozno. Če sumite, da imate težave z dlesnimi, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

V naši zobni ordinaciji vam do zdravega nasmeha pomagajo izkušeni zobozdravniki.

Če želite več informacij, rezervacijo termina ali vas zanima cenik storitve, nas kontaktirajte.

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).