Zobni implantati

Kaj so implantati oz. zobni vsadki?

Vsadki za zobe ali zobni implantati so pravzaprav umetne korenine, ki se kot vijak namestijo v kost namesto korenine manjkajočega zoba. Izdelane so iz titana, ki je lahek, močan in predvsem biokompatibilen, kar pomeni, da se običajno v 3 mesecih popolnoma zraste s kostjo. Po tem času se na vijak namesti še kronski del zoba.

Če ste občutljivi na kovine, so odlična alternativa tudi cirkonijevi implantati iz cirkonijeve oksidne keramike, ki ne vsebuje kovin. Telo jih ne zavrača, hkrati pa se optimalno vraščajo v kost.

Zobni implantati so vse pogostejši način nadomeščanja manjkajočih zob v estetskem zobozdravstvu ter predstavljajo trajno in zanesljivo rešitev. Primerni so za vsakogar, ki zadosti lokalnim (zadostna količina kosti) in sistemskim pogojem (splošno zdravstveno zdravje).

zobni implantati - model

V katerem primeru so zobni implantati dobra izbira za vas?

Marsikomu manjka kakšen zob. Dobro ga je čim prej nadomestiti, da se izognete zdravstvenim in estetskim težavam.

Če ste izgubili enega ali več zob, lahko imate težave z žvečenjem, manjkajoči zobje pa lahko vplivajo tudi na obliko obraza, kar vam lahko načne samozavest. Zobni implantati so odlična rešitev, ki vam lahko povrne veselje do smejanja. A ni vsak primeren kandidat za zobni vsadek. Pogoj je dobro oralno in splošno zdravje ter ustrezna ustna higiena.

Implantati se uporabljajo za različne indikacije:

 • 1 implantat za nadomestitev enega manjkajočega zoba, ki je nadgrajen s prevleko,
 • 2 ali več implantatov, ki so nadgrajeni z mostičkom,
 • 2 ali več implantatov, ki so nadgrajeni s snemno protezo.

In kaj pridobite?

 • Prelep nasmeh,
 • nobenih težav z žvečenjem,
 • ohranitev drugih zob v ustih
 • bolj razločen govor.

Kakšen je postopek vstavitve implantata?

Postopek vstavitve zobnega implantata zahteva več korakov in traja od 3 do 9 mesecev. Ponavadi se implantate vstavlja približno dva meseca po odstranitvi zoba.

 1. Pred postopkom se boste temeljito posvetovali z oralnim kirurgom in zobotehnikom. Nato sledi izčrpen pregled zob, dlesni in čeljusti ter rentgenskih posnetkov za pripravo načrta za operacijo vsadka. Oceniti je treba, ali imate dovoljšno količino zdrave kosti, ki bo držala vstavek, ter preveriti morebitno prisotnost parodontalne bolezni.
 2. Tik pred posegom boste prejeli lokalno anestazijo, da ne bi čutili bolečine ali neugodja.
 3. Sledi rezanje dlesni, hkrati pa se tudi nežno odstranil sluznico in pokostnico.
 4. Nato se v kostno ležišče vstavi oz. privijači implantat – včasih tudi s pomočjo umetne kosti. Iz estetskih razlogov lahko vijak pokrijemo z začasno protetično krono, dokler se nanj ne namesti stalne zobne krone.
 5. Zatem zašijemo sluznico ter počakamo, da se rana zaceli in implantat zaraste v okoliško kost, kar lahko traja do 3 mesece.
 6. Čez 3 mesece je znova potreben manjši poseg v lokalni anesteziji, da v implantat dodamo element (abutment), ki bo povezal vsadek in ustno votlino.
 7. Po končanem celjenju je čas za izdelavo krone. Odločite se lahko za fiksne ali snemljive implantate. Zdaj zobni implantati krasijo vaš nasmeh.
zobni implantati - čudovit nasmeh pri moškem
zobni implantati - čudovit nasmeh pri ženski

Spoznajte metodo zobne implantologije All-on-4: zobna proteza na implantatih

Tehnika “All on 4” je revolucionarna metoda v implantologiji s številnimi prednostmi za paciente s popolno izgubo zob. Klasični postopki, ki vključujejo presaditve kosti ali dvig sinusa, so lahko dolgotrajni in zahtevni, s tehniko “All on 4” pa se zmanjša čas okrevanja in postopek naredi bolj dostopen.

Pri All on 4 se uporabijo štirje zobni implantati, strateško postavljeni v čeljust. Nanje se namesti proteza, ki je fiksna. Zaradi manj implantatov je postopek od implantacije do izdelave in namestitve proteze hiter in cenovno ugoden.

Končni rezultat je estetsko privlačen, funkcionalen in dolgotrajen. Čudovit nasmeh poleg tega pomembno izboljša kakovost življenja pacienta. Ta sodobna rešitev odpira vrata boljšemu oralnemu zdravju in samozavesti za mnoge, ki se soočajo s težavami z zobovjem.

V naši zobni ordinaciji vam do zdravega nasmeha pomagajo izkušeni zobozdravniki.

Če želite več informacij, rezervacijo termina ali vas zanima cena storitve, nas kontaktirajte.

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.