Endodontsko zdravljenje in granulom

Kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje?

Endodontija oz. endodontsko zdravljenje zob (etimologija: “endo” znotraj, “odont” zob) je ena izmed vej dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni zobne pulpe ter tkiv, ki obdajajo korenine zob. Zobna pulpa je tkivo, ki se nahaja v pulpini komori pod sklenino in dentinom zoba ter je sestavljena iz krvnih žilic in živcev, vezivnega tkiva in nekaj vrst celic.

Endodontsko zdravljenje potrebujete, ko je vaša zobna pulpa poškodovana ali vneta. Gre za najpomembnejši poseg za dolgotrajno ohranitev zoba, pri katerem je prišlo do vnetja zobnega živca ali zobnega granuloma. Do težav, ki zahtevajo endodontsko zdravljenje, sicer lahko pride iz različnih razlogov.

Razlogi za endodontsko zdravljenje

Globoko napredovali karies: gre za najpogostejši vzrok za endodontsko zdravljenje. Nezdravljen karies lahko namreč povzroči granulom. To pomeni, da karies prodre skozi sklenino in dentin ter doseže zobno pulpo, kar vodi do okužbe.

Mehanske poškodbe zoba: pri udarcu lahko pride do poškodbe vidnega dela zoba in njegove notranjosti, kar včasih zahteva endodontsko zdravljenje.

Ponavljajoči se zobozdravstveni posegi na istem zobu: tudi pogosti in intenzivni posegi na zobu, npr. brušenje, lahko poškodujejo zobno pulpo.

Razpoke na zobu ali zlomi zoba: če je zob zlomljen, imajo bakterije prosto pot do zobne pulpe, kar lahko povzroči okužbo in posledično potrebo po zdravljenju, ki ga opravlja endodont.

gospa potrebuje endodontsko zdravljenje - boli jo zob

Obsežna popravila zob ali zalivke: velike zalivke ali popravila zob, ki se približajo zobni pulpi, lahko povzročijo vnetje ali okužbo pulpe.

Okužbe dlesni: napredovane okužbe dlesni oz. parodontalne bolezni lahko negativno vplivajo na zobno pulpo.

Nekroza zobne pulpe: gre za stanje, ko zobna pulpa odmre, kar lahko nastane zaradi različnih vzrokov, npr. poškodb in bolezni.

Endodontsko zdravljenje poskrbi za to, da se struktura zoba ohrani, hkrati pa prepreči nadaljnje zaplete, ki bi lahko vodili do izgube oz. puljenja zoba.

Kdaj posumimo, da je potrebno koreninsko zdravljenje zoba?

Na koreninsko zdravljenje zoba ponavadi posumimo na podlagi različnih znakov in simptomov. Mednje spadajo:

 • Huda in stalna kljuvajoča ali sevajoča bolečina: gre za pogost prvi simptom, zaradi katerega poiščete pomoč zobozdravnika. Morda vas boli ob žvečenju, morda ste občutljivi na tople ali hladne jedi oz. pijače ali doživljate spontano bolečino brez očitnega vzroka.
 • Temnejša obarvanost zoba: sprememba barve zoba lahko nakazuje na odmiranje zobne pulpe.
 • Otekline in občutljivost dlesni: če ste zaznali oteklino okoli zoba, lahko ta nakazuje na okužbo ali absces.
 • Pojav fistule na dlesni: če se na dlesni pojavi ognojek oz. fistula, iz katere izteka gnoj, je lahko to znak kroničnega vnetnega procesa v zobu.
 • Vidne poškodbe ali lomi zoba: Zlomi ali razpoke, ki segajo vse do zobne pulpe, lahko včasih zahtevajo koreninsko zdravljenje.
 • Reakcija na trkanje na zob: če na pregledu zaznamo občutljivost ob nežnem trkanju na zob, lahko to nakazuje na težave v koreninskem kanalu.
 • Vidne spremembe na rentgenskih posnetkih: na rentgenskem posnetku lahko opazi spremembe, kot so zatemnitev ob vrhu korenine, ki so znak okužbe ali vnetja.

Kako je videti endodontski pregled v 3Ddent?

Stanje zobne pulpe in notranjosti zoba preverimo s pomočjo posebnega postopka, ki mu rečemo endodontski pregled. Postopek vključuje več korakov:

 • Anamneza: najprej se z vami pogovorimo o simptomih, morebitnih prejšnjih zdravstvenih težavah z zobmi in splošnem zdravstvenem stanju.
 • Klinični pregled: pregledamo problematičen zob in okoliško tkivo, ocenimo stanje dlesni in ugriza ter preverimo morebitne vidne poškodbe na zobu.
 • Rentgenska diagnostika: s pomočjo rentgenskega posnetka pregledamo notranjo strukturo zoba, identificira morebitne okvare in določi obseg poškodbe ali okužbe.
 • Testiranje občutljivosti zoba: s posebnimi testi preverimo odzivnost zobne pulpe.
 • Odstranitev vnete zobne pulpe: po potrebi odpremo zob in odstranimo poškodovano ali vneto pulpo.
 • Čiščenje koreninskih kanalov oz. endodontsko zdravljenje: z uporabo posebnih inštrumentov očistimo, razširimo in dezinficiramo notranjost koreninskih kanalov.
 • Uporaba dezinfekcijskih sredstev: za odstranjevanje bakterij uporabimo različna mehanska, kemična in medikamentozna sredstva, po potrebi tudi lasersko zdravljenje oz. dezinfekcijo z laserjem.
 • Neprepustna polnitev koreninskih kanalov: po čiščenju in dezinfekciji se kanali napolnijo s posebnim materialom, ki prepreči ponovno okužbo.
 • Oskrba kronskega dela zoba: po polnitvi zob začasno ali trajno zapremo z zalivko ali krono.
 • Nadaljnji pregledi: po zdravljenju vas bomo večkrat povabili na kontrolni pregled, da preverimo celjenje zoba in okoliškega tkiva.

Endodontski pregled in zdravljenje sta ključna za ohranjanje zoba, ki bi ga bilo sicer morda treba izpuliti zaradi okvare ali okužbe.

endodontsko zdravljenje - postopek
endodontsko zdravljenje - postopek

Granulom – pogost vzrok za endodontsko zdravljenje

Kaj je granulom?

Granulom je eden izmed glavnih krivcev, zaradi katerega potrebujete endodontsko zdravljenje. Gre za patološko tvorbo, ki nastane kot odgovor telesa na okužbo ali vnetje znotraj zoba. Ta tvorba je pravzaprav skupek imunskih celic, ki se oblikujejo okoli vnetnega žarišča. Gre za odgovor telesa, s katerim to omejuje širjenje okužbe, a vseeno lahko brez ustreznega zdravljenja težava postane kronična in povzroči še dodatne zaplete.

Simptomi granuloma

Simptomi granuloma so pogosto nejasni in se lahko od primera do primera razlikujejo. Klasični simptomi vključujejo bolečino v zobu, občutljivost na temperaturne spremembe in pri ugrizu, poleg tega pa je lahko dlesni okoli prizadetega zoba zatečena. Včasih se lahko pojavi tudi fistula na dlesni, iz katere izteka gnoj, kar je znak kroničnega vnetnega procesa. V nekaterih primerih pa granulom morda celo ne povzroča nobenih očitnih simptomov. Če se torej sprašujete, ali granulom boli, je odgovor lahko tudi ne.

Endodontsko zdravljenje granuloma

Zdravljenje granuloma najpogosteje vključuje endodontsko zdravljenje, pri katerem odstranimo vneto ali odmrlo tkivo in bakterije iz koreninskih kanalov zoba. Postopek vključuje čiščenje, širitev in dezinfekcijo koreninskih kanalov, sledi polnjenje kanalov s posebnim materialom, da se prepreči ponovna okužba. V nekaterih primerih je lahko potrebna tudi operacija granuloma, ki vključuje odstranitev vrha korenine in prizadetega okoliškega tkiva.

endodontsko zdravljenje - priprava
endodontsko zdravljenje - priprava

Pogosta vprašanja o endodontskem zdravljenju

Endodontsko zdravljenje je precej neprijetno, zato se v zvezi s postopkom in okrevanjem pojavlja kar nekaj vprašanj. Zbrali smo najpogostejša, če pa odgovora na svoje vprašanje med njimi ne najdete, vas vabimo, da nas kontaktirate in z veseljem vam pomagamo.

Ali je endodontsko zdravljenje granuloma in podobnih težav boleče?
Med samim postopkom uporabljamo lokalno anestezijo, da je bolečina kar najmanjša. Po zdravljenju lahko pride do nekaj občutljivosti ali nelagodja, ki pa ju je običajno mogoče obvladati z običajnimi protibolečinskimi sredstvi.

Koliko časa traja postopek endodontskega zdravljenja pri granulomu oz. sorodnih težavah?
Trajanje endodontskega zdravljenja lahko poteka razlilčno dolgo, običajno pa zahteva enega do dva obiska. Trajanje posameznega obiska je odvisno od kompleksnosti primera.

Kakšne so možnosti za uspeh endodontskega zdravljenja?
Endodontsko zdravljenje je pogosto zelo uspešno. Uspeh je odvisen od več dejavnikov, vključno s stanjem zoba in natančnostjo postopka.

Kako naj skrbim za zob po endodontskem zdravljenju?
Po zdravljenju je pomembno vzdrževati dobro ustno higieno in redno obiskovati zobozdravnika. Zob, ki je bil endodontsko zdravljen, je lahko bolj krhek, zato je v nekaterih primerih priporočljiva namestitev zobne krone za dodatno zaščito.

Kaj se zgodi, če se endodontskega zdravljenja ne opravi oz. če granuloma ne zdravimo?
Nezdravljen granulom ali podobne težave lahko vodijo do nadaljnjega propadanja zoba, okužbe, bolečin in nenazadnje do izgube zoba. Poleg tega lahko nezdravljena okužba vpliva tudi na splošno zdravstveno stanje.

Ali je mogoče granulom popolnoma pozdraviti?
Z ustrezno endodontsko terapijo je mogoče granulom uspešno pozdraviti, vendar je ključno, da se postopek izvede pravilno in da po zdravljenju upoštevate priporočila za dobro ustno higieno.

Dober endodont v Ljubljani? Našli ste ga!

Izbira pravega zobozdravnika oz. endodonta za endodontsko zdravljenje je ključnega pomena za uspešno reševanje težav z zobmi in trajne rezultate. Zobozdravstvo 3Ddent je odlična izbira iz več razlogov:

 • Uporaba napredne tehnologije: 3Ddent uporablja najsodobnejšo tehnologijo za diagnostiko in zdravljenje, kar omogoča natančno in učinkovito endodontsko zdravljenje.
 • Izkušeni strokovnjaki: smo ekipa visoko usposobljenih in izkušenih zobozdravnikov, specializiranih za koreninska zdravljenja in najbolj zapletene primere.
 • Individualni pristop: vsakemu pacientu so popolnoma posvetimo, pri čemer upoštevamo specifične potrebe in zdravstveno stanje.
 • Poudarek na udobju: prizadevamo si, da je zdravljenje čim manj boleče in stresno, zato uporabljamo učinkovite lokalne anestetike. Zagotavljamo oseben in sočuten pristop k zdravljenju vsakega pacienta.
endodontsko zdravljenje - zadovoljni stranki

POKLIČITE ZA BREZPLAČEN PREGLED 041 261 365

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.