Puljenje zoba ali ekstrakcija

Puljenje zoba kot zadnja možnost zdravljenja

Puljenje zoba se strokovno imenuje ekstrakcija in, kot si lahko predstavljate, pomeni odstranitev zoba iz ust. Zobozdravniki se za ta tip zdravljenja odločimo šele, ko so vse ostale možnosti za rešitev zoba izčrpane, tako konzervativne (endodontsko zdravljenje zoba) kot kirurške (apikotomija, rizotomija, premolarizacija). Ekstrakcija zoba je namreč nepovraten poseg. A če zobu kljub prizadevanjem ne moremo več pomagati in postane v ustni votlini škodljiv za sosednje zobe in vaše splošno zdravje, se odločimo za njegovo odstranitev.

Marsikdo se ob misli na puljenje zoba prestraši bolečine in okrevanja, a lahko ste brez skrbi. Ekstrakcija zoba je ustaljen postopek v zobozdravstvu 3Ddent, kjer ga opravljamo hitro, neboleče in z veliko mero nežnosti.

V kakšnih primerih je ekstrakcija zoba edina rešitev?

Vsak zob v ustih ima svojo funkcijo, zato se v praksi puljenju izogibamo ter se, če se le da, odločimo za druge oblike zdravljenja. A včasih se zgodi, da je puljenje zoba nujno za ohranitev oralnega zdravja. Kar nekaj težav z zobmi lahko pripelje do ekstrakcije – spodaj naštevamo najpogostejše:

Napredovala zobna gniloba ali karies: Ko se zobna gniloba tako močno razširi, da prizadene zobno pulpo ali koren zoba, kjer se nahajajo živci in krvne žile, zobozdravnik nima druge izbire, kot je puljenje zoba. Do tega lahko pride zlasti, če se endodontsko zdravljenje (zdravljenje koreninskega kanala) izkaže za neuspešno ali če ga sploh ni mogoče izvesti.

Poškodba ali zlom zoba: poškodbe zob zaradi nesreč ali škipanja z zobmi lahko tako močno načnejo zob, da ga ni mogoče rešiti z običajnimi zobozdravstvenimi postopki. V tem primeru je puljenje zoba edina rešitev.

Gingivitis ali parodontalna bolezen dlesni: Ko se vnetje dlesni in okužba razširita do kosti, ki podpirajo zobe, lahko pride so tanjšanja kosti in posledične nestabilnosti zob. Zobozdravnik lahko oceni, da je v takem primeru najpametneje odstraniti zob, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni.

puljenje zoba zaradi bolečine
puljenje modrostnega zoba zaradi nepravilne rasti

Zobna impakcija ali problem nepopolno neizraslega zoba: impakcija najpogosteje doleti modrostne zobe, ki ne morejo pravilno zrasti zaradi pomanjkanja prostora ali nepravilnega kota rasti. Ker lahko to povzroči bolečino in potencialno škodo sosednjim zobem, je včasih najboljše, da se moteči zob izpuli.

Ortodontsko zdravljenje: Včasih je za pravilno poravnavo zob in doseganje optimalnih rezultatov pri zdravljenju z zobnim aparatom potrebno puljenje zoba. Odstraniti je treba enega ali več zob, bodisi mlečnih ali stalnih. Ko ni več tako tesne postavitve oz. prenatrpanosti zob v ustih, se lahko zagotovi pravilno izraščanje zob.

Nekateri zobje lahko z leti, zaradi določenih bolezni ali zaradi stiskanja oz. škrtanja z zobmi oslabijo, zaradi česar postanejo bolj dovzetni za okužbe ali poškodbe. V takih primerih je ključnega pomena, da se posvetujete z zobozdravnikom o najboljšem poteku zdravljenja. Čeprav je ekstrakcija zoba pogosto zadnja možnost, gre v določenih situacijah za neizogiben poseg v prid vašemu kar najboljšemu zobozdravstvenemu zdravju.

Je puljenje modrostnega zoba res vedno potrebno?

Modrostni zob je treba izpuliti le, če vam povzroča težave, sicer lahko osmica v ustih brez problema ostane. Modrostni zob je treba torej odstraniti le, če povzroča bolečine, če ga doleti karies, če leži v nepravilni legi, če preveč pritiska na druge zobe ali privede do težav z dlesnimi. Puljenje modrostnega zoba je včasih potrebno tudi zaradi ortodontske terapije, da se naredi prostor za poravnavo ostalih zob.

V zobozdravstvu 3Ddent posvečamo posebno pozornost nežnemu in nebolečemu puljenju modrostnega zoba. Želimo, da so bolečine minimalne, zato naredimo vse, da je postopek za vas karseda udoben. Sicer puljenje poteka na enak način kot odstranitev katerega koli drugega zoba, a vse je odvisno od lege zoba, zaradi katere je včasih postopek lahko precej zahteven. Poseg poteka v lokalni anesteziji. Ko ta popusti, se lahko pojavi blaga do zmerna bolečina ter včasih oteklina lica. Bolečine si lahko lajšate z hladnimi obkladki in uživanjem protibolečinskih tablet. Pomembno pa je tudi, da v rano ne drezate, niti z jezikom, in je ne izpirate.

Za dobro okrevanje po odstranitvi modrostnega zoba je pomembno tudi, da uživate mehko hrano, ki naj ne bo vroča, ter se izogibajte kajenju in alkoholnim pijačam. Počivajte, umirite se in dovolite telesu, da se regenerira. Ustna higiena sicer lahko poteka tako, kot ste navajeni. Pomembno je le, da pustite šive in rano kar se da pri miru.

Kako poteka postopek odstranitve zoba?

Sam postopek odstranitve zoba poteka v lokalni anesteziji, lahko tudi v kombinaciji s katero od oblik sedacije, zato je strah odveč. Puljenje zoba poteka v več korakih:

 • Pregled in posvet: pred puljenjem natančno pregledamo vaš zob, rentgenske posnetke stanja ter okoliško dlesen, da se zagotovi najboljši način ekstrakcije.
 • Lokalna anestezija: Pred posegom boste prejeli lokalno anestezijo v dlesen poleg problematičnega zoba, da se okoliško območje omrtviči – tako boste med posegom čim manj čutili.
 • Ekstrakcija: potem ko ločimo zob od dlesni in drugih bližnjih tkiv, z uporabo specialnih orodij nežno odstranimo zob iz njegovega ležišča.
 • Okrevanje: Po posegu je pomembno, da upoštevate vsa navodila za pravilno okrevanje in celjenje rane.
 • Kontrolni pregled: lahko se zgodi, da vas bomo naročili na kontrolni pregled, da se prepričamo, ali se rana ustrezno celi in ni prisotnega vnetja.
puljenje zob - prikaz postopka

Kaj svetujemo po posegu?

Tako, puljenje zoba je za vami. A po posegu vam namesto zoba v ustih ostane rana. Pogosti so neprijetni občutki, bolečina, velikokrat pa pride tudi do otekline. Iz teh razlogov je treba za rano še posebej previdno skrbeti in upoštevati nekaj nasvetov, ki jih boste prejeli tudi v naši zobni ordinaciji po samem posegu:

 1. Izogibajte se sesanju ali lizanju območja rane.
 2. Jejte mehko in mrzlo hrano, ližite sladoled in se izogibajte vročim napitkom.
 3. Ne kadite ali pijte alkohola vsaj 48 ur po posegu.
 4. Ne jemljite aspirina proti bolečinam, saj preprečuje strjevanje krvi.
 5. Uporabite hladne obkladke, da zmanjšate oteklino.
 6. Veliko počivajte in se izogibajte fizični aktivnosti.

Celjenje rane po puljenju

Puljenje zoba za sabo pusti rano. Rane prvih nekaj dni ne izpirajte, kasneje pa lahko uporabljate hladen žajbljev poparek ali ustne vode. Čim bolj pogosto si boleče mesto hladite z obkladkom, ki zmanjša bolečino in oteklino. Na srečo se ustna sluznica hitro celi. Do zapletov pride le redko, sploh če v celoti upoštevate naša navodila.

puljenje zoba - manjkajoči zob

Pogosta vprašanja v zvezi s puljenjem zob

Puljenje zoba je precej neprijetno, zato se v zvezi s postopkom in okrevanjem pojavlja kar nekaj vprašanj. Zbrali smo najpogostejša, če pa odgovora na svoje vprašanje med njimi ne najdete, vas vabimo, da nes kontaktirate in z veseljem vam pomagamo.

Ali puljenje zoba boli?
Samo puljenje zoba ne boli, saj zobozdravnik za poseg običajno uporabi lokalno anestezijo, zato med samim postopkom bolečine naj ne bi čutili. A ko anestezija popusti, lahko občutite blago do zmerno bolečino, ki jo lahko obvladujete s protibolečinskimi tabletami. Bolečina v nekaj dneh popolnoma popusti.

Kako dolgo se celi rana po puljenju zoba?
Ekstrakcija zoba za sabo pusti rano. Celjenje rane po puljenju zoba lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Pomembno je, da v rano ne drezate, niti z jezikom, in je z ničemer ne izpirate. Običajno se rana po površini zaceli v prvem tednu, kost in mehka tkiva pa se popolnoma zacelijo v nekaj mesecih.

Koliko časa traja oteklina zaradi zoba?
Oteklina po puljenju zoba je najbolj izrazita v prvih dveh dneh po posegu. Običajno začne plahneti po tretjem dnevu, v enem tednu pa bi morala popolnoma izginiti.

Kako izgleda krvni strdek po puljenju zoba?
Krvni strdek, ki se oblikuje na mestu izpuljenega zoba, je običajno temno rdeče barve in se nahaja v vdolbini, kjer je bil zob. Strdek je ključen za celjenje rane, ki jo povzroči puljenje zoba, saj ščiti kost in živčne končiče. Če se na mestu rane ne pojavi, nas kontaktirajte, da rano saniramo.

Kakšni so znaki vnetja po puljenju zoba?
Znaki vnetja vključujejo pordelost, oteklino, bolečino, težave pri odpiranju ust in v nekaterih primerih celo vročino. Če opazite te simptome, nas kontaktirajte.

Kakšni so lahko zapleti po puljenju modrostnega zoba?
Zapleti po puljenju modrostnega zoba lahko vključujejo suho rano, okužbo, poškodbo sosednjih zob ali živcev. Zapleti se pojavijo razmeroma redko, a je pomembno, da jih takoj obravnavamo. Kontaktirajte nas.

Zakaj izbrati 3Ddent za puljenje zoba?

Pri izbiri pravega zobozdravnika za puljenje zoba oz. za kateri koli poseg v ustni votlini je zelo pomembno zaupanje – in trdno verjamemo, da ga znamo upravičiti. Spoznajte še druge razloge, zakaj se pacienti v našo ordinacijo radi vračajo:

 • strokovno osebje: naša ekipa ima dolgoletne izkušnje in je usposobljena za uporabo najnovejših tehnik;
 • najsodobnejša oprema: uporabljamo najnovejšo tehnologijo, da zagotovimo učinkovite in neboleče posege;
 • osebni pristop: razumemo, da je vsak pacient edinstven – pripravimo individualni načrt zdravljenja, prilagojen vašim potrebam;
 • dolgoletne izkušnje: zaupate nam lahko, da bo vaše zdravljenje opravljeno profesionalno in učinkovito.

Če imate težave z zobmi, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

puljenje zoba ni tako hudo - v ordinaciji 3Ddent

V naši zobni ordinaciji vam do zdravega nasmeha pomagajo izkušeni zobozdravniki.

Če želite več informacij, rezervacijo termina ali vas zanima cena storitve, nas kontaktirajte.
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).