Parodontalna bolezen

Prvi pregled

Zdravljenje parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen je kronična ter zelo kompleksna in zahrbtna bolezen obzobnih tkiv (dlesni, pozobnice in kosti). Poteka tiho na samem začetku, kasneje kaže znake kot so krvavenje iz dlesni, zadah iz ust, majavost zob in koncno tudi njihov izpad. Ključna je pravilna in pravočasna diagnostika bolezni ter ustrezno zdravljenje.

Diagnostika parodontalne bolezni

Danes lahko z molekularnim testom PerioSafe ugotovimo začetne faze parodontalne bolezni še preden je le ta vidna v ustih. Tako se s pravočasnim zdravljenjem izognemo kasnejsim zapletom in napredovanju bolezni.

Zgodnje faze parodontitisa se kazejo kot vnetje dlesni. Stanje je reverzibilno in obvladljivo, vendar ga je potrebno pravocasno odkriti. Odkrije ga lahko le zobozdravnik s klinicnim pregledom, zato je ključno za paciente, da pravočasno in redno opravljajo kontrolne preglede pri zobozdravniku. S preprostim čiščenjem zobnih oblog, peskanjem, poliranjem zob ter z rednimi obiski pri zobozdravniku lahko začetne faze bolezni že zaustavimo.

Za vse kasnejše faze bolezni je potreben bolj sistematski pristop k zdravljenju. Po čiščenju oblog je potrebna specialna parodontalna diagnostika, ki je zelo zapletena in hkrati ključna za ustrezen pristop k zdravljenju bolezni.

Šele nato se odlocimo za ustrezen protokol zdravljenja, ki vključuje različne pristope:

-bakterijski test s PerioBac sistemom

-ročno luščenje in glajenje zobnih korenin

-strojno luščenje in glajenje z EMS

-lokalno medikamentozno zdravljenje

-zdravljenje s sistemskim antibiotikom

-lasersko zdravljenje

-kirurška terapija

Po končanem zdravljenju je nujen nadzor pridobljenega zdravja obzobnih tkiv, saj ima kot rečeno parodontalna bolezen kroničen potek in tako predstavlja velik javno zdravstveni problem v Sloveniji.

Share:
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.