Zlomljen zob:tipi poškodb in načini zdravljenja

Se vam je že kdaj zgodilo, da se vam je ob ugrizu v trdo hrano odlomil košček zoba? Odkrušen ali zlomljen zob lahko človeka precej prestraši, največkrat pa zob ob ugrizu zaboli, bolečine pa so lahko prisotne tudi kasneje. V takem primeru je nujno obiskati zobozdravnika – ne glede na to ali je zob samo odkrušen ali pa zlomljen pod dlesnijo. Preverite, kako odkrušen, počen ali zlomljen zob popravimo v zobozdravstvu 3Ddent in ne skrbite – vaš nasmeh je s pravo obravnavo lahko tako lep kot nekoč.

zlomljen zob spredaj

Poškodba zoba: kakšne vrste obstajajo?

Zob se lahko poškoduje na več načinov, ki vplivajo na različne dele zobne strukture. Najpogostejše vrste poškodb so:

  • Počen zob: zob lahko poči zaradi nenadne sile ali kroničnega stiskanja zob. Počen zob oz. počena sklenina ali dentin lahko povzroči občutljivost in bolečino, še posebej na mraz ali pritisk.
  • Odkrušen zob: To je ena izmed najpogostejših poškodb zoba, ki se pogosto zgodi, ko z zobom udarite ob trd predmet ali žvečite trdo hrano. Odkrušeni deli so lahko majhni ali veliki in lahko vplivajo na estetiko nasmeha ter funkcionalnost zoba.
  • Zlomljen zob: Zlom zoba pomeni resnejšo poškodbo, saj je lahko odlomljen del zoba ali celoten zob. Zlomi se lahko razlikujejo po globini in lokaciji, poškodovana je lahko celo korenina zoba.

Na kakšne načine se lahko zob zlomi

Zob je sestavljen iz zobne korenine in zobne krone. Osnovni gradnik je dentin, ki je na korenini prekrit z zobnim cementom, na kroni zoba pa s sklenino. Sklenina je najbolj mineralizirana in najtrša snov v našem telesu. Kljub visoki trdnosti zoba pa lahko pride do poškodbe oz. frakture trdih zobnih tkiv, tako sklenine kot dentina.

Poznamo različne tipe zlomov zoba. Glede na vrsto tkiv ločimo naslednje zlome:

  • zlom sklenine,
  • zlom dentina,
  • zlom kombinacije obeh trdih zobnih tkiv.

Zob se lahko zlomi na različne načine, in sicer:

  • horizontalno zlomljen zob,
  • poševno zlomljen zob,
  • vertikalno zlomljen zob.
odkrušen zob - malo bolje kot zlomljen zob

Kadar je sila zelo velika, lahko pride pri poškodbi tudi do izbitja celega zoba. Do zloma zoba največkrat pride ob padcih, športnih poškodbah ali ob ugrizu v trd košček hrane. Kadar je na zobu prisoten zobni karies, se lahko zob prav tako zlomi, saj zobni karies poruši osnovno strukturo zoba in zob zato razpade. Včasih je zraven prisotna bolečina, včasih tudi ne. V vsakem primeru lahko ob bolečini vzamete zdravilo proti bolečini (analgetik), se prehranjujete z bolj mehko hrano ter poskrbite, da zlomljen zob ni preveč obremenjen. Nujen je obisk pri zobozdravniku, da ga s pomočjo anamneze in kliničnega pregleda ustrezno oskrbimo.

Zdravljenje zloma vitalnega (živega) zoba

Ob zlomu majhnega dela zoba (sklenine) je običajna rešitev oskrba zoba z zobno zalivko oz. plombo. Dentalni kompozitni materiali so danes najboljši materiali za enostavno nadomestitev zobne strukture. Zagotavljajo tako povrnitev osnovne funkcije zoba, t.j. žvečenje, kot tudi ustrezen izgled oz. estetiko nasmeha. Zlomljen zob se na ta način enostavno pozdravi, poseg pa je končan ob enem obisku.

Ob večjem zlomu zoba (sklenine in dentina) je že prisotna bolečina, lahko ob spremembi temperature (v obliki skelenja), ob obremenitvi zoba (na ugriz) ali pa je bolečina prisotna kar sama od sebe. V takem primeru je poleg anamneze in kliničnega pregleda nujen tudi pregled rentgenskega posnetka zoba, saj lahko zaradi zloma pride tudi do poškodbe zobnega živca. V tem primeru je nujno koreninsko oz. endodontsko zdravljenje zobnih korenin. Do poškodbe zobnega živca pa lahko pride tudi kasneje po zlomu zoba, zato je treba tako zlomljen zob redno spremljati na kontrolnih pregledih pri zobozdravniku.

obarvan zlomljen zob

Zdravljenje zloma avitalnega (endodontsko zdravljenega) zoba

Zlom avitalnega zoba je zelo pogosta težava, s katero se srečujemo zobozdravniki. Endodontsko zdravljenje zobnih korenin namreč pomeni odstranitev zobnega živca, mehansko in kemično dezinfekcijo koreninskih kanalov in končno polnitev koreninskih kanalov. Zob brez zobnega živca postane s časom zelo krhek, zato je zlomljen zob v takih primerih pogost problem. Problem je tudi to, da taki zlomi velikokrat ne povzročajo bolečine, zato pacienti pridejo k zobozdravniku pozno, včasih tudi prepozno. Ob vsakem zlomu zoba je potrebno čim prej obiskati zobozdravnika.

A kako popraviti zlomljen zob v takih primerih? Oskrba zlomljenega avitalnega zoba je zahteven poseg, saj potrebuje temeljito diagnostiko in šele nato lahko zlomljen zob dolgoročno funkcionalno in estetsko rešimo. Rešitev pogojuje velikost zlomljenega dela zoba, velikost in stanje zobne strukture, ki je ostala v ustih, ter, nenazadnje, za kateri zob gre. Zlomljen sprednji zob je manjša težava, saj so tam grizne sile manjše, zato se ga lahko oskrbi tudi s kompozitno (belo) zalivko, vendar se moramo zavedati, da taka rešitev ni najbolj dolgotrajna. Zadnji zobje (premolarji in molarji) pa prenašajo velike grizne sile pri žvečenju, zato so bolj primerne drugačne rešitve.

V najslabšem primeru, kadar je zlom zoba vertikalen in poteka po celotni dolžini zobne korenine, je tak zob izgubljen in takrat pride do puljenja ali ekstrakcije. Zato je pomembno, da se ustrezno oskrbi avitalen zob, še preden pride do zloma.

zlomljen zob - rentgenski posnetek

Estetske rešitve za zlomljen zob

Avitalni zobje z leti potemnijo, zato je ustrezna oskrba takšnih zob zelo pomembna tudi iz estetskega vidika. V takih primerih je najbolj primerna protetična oskrba. To pomeni, da se pred posegom preveri ustreznost endodontskega zdravljenja zobnih korenin. Če je pod zobom vnetje (periapikalni parodontitis, granulom ali cista), je treba s ponovnim zdravljenjem zobnih korenin ali kirurškim posegom (apikotomija zoba) najprej pozdraviti samo zobno korenino. Najprej z rentgenskim slikanjem preverimo, ali je korenina ustrezno zdravljena, potem pa se lotimo oskrbe zoba s fiksno protetičnim zatičkom in zobno prevleko.

potemnel zlomljen zob
popravljen zlomljen zob

V prvi fazi je treba z zoba, ki ga protetično oskrbujemo, odstraniti vse stare zalivke in seveda tudi zobni karies. Sledi preparacija za fiksno protetični zatiček. Zelo pomembna je izbira materialov. Včasih so bili zatički kovinski, vendar se kaže, da je takšen material pretrd za zob in lahko kasneje povzroči poko korenin in s tem izgubo tako oskrbljenih zob.

Danes so najbolj kompatibilen in primeren material, iz katerega so narejeni zatički, steklena vlakna (FRC) (1). Lepijo se adhezijsko s kompozitnimi materiali. Ko imamo zatiček v enem ali več koreninskih kanalih, nato sledi dograditev manjkajočega dela zobne krone, ki je prav tako iz kompozitnih materialov. Sledi brušenje krna zoba za zobno prevleko in oskrba z začasno prevleko.

V drugi fazi sledi odtiskovanje ali intraoralno skeniranje pripravljenega zobnega krna. Vse tako pridobljene informacije (odtise in skene) pošljemo v zobni laboratorij, kjer se začne izdelava zobne prevleke. V tretji fazi nato preizkusimo zobno prevleko v ustih pacienta ter jo cementiramo ali adhezijsko lepimo na zob.

Vse faze dela zahtevajo natančno in izkušeno delo zobozdravnika, zobnega tehnika in sodelovanje pacienta. Tako oskrbljen avitalen zob dolgoročno zadovolji tako funkciji kot estetiki zobnih struktur.

čudovit nasmeh dekleta, potem ko ji je bil zdravljen zlomljen zob

3Ddent: strokovno in natančno vam pomagamo pri zlomih zob

Zlomljen zob in vsakršna druga poškodba zoba zna biti zelo neprijetna, zato poskrbite, da do nje ne bi prišlo. Med športnimi aktivnostmi priporočamo uporabo ščitnikov za zobe ter odsvetujemo grizenje trdih predmetov, kot so ledene kocke, trde sladkarije ali nohti, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali zob.

Poškodba zoba, zlasti zlomljen zob, ni samo estetski problem, temveč lahko vpliva tudi na funkcionalnost zob in splošno zdravje v ustni votlini. Če ste si poškodovali zob, nikar ne odlašajte z obiskom pri zobozdravniku. Le s pravočasno in ustrezno oskrbo boste imeli dobre možnosti za ohranitev zoba in tako preprečili nadaljnje zaplete. V zobozdravstvu 3Ddent imamo izkušnje z vsemi vrstami poškodb zob in lahko vam zagotovimo, da bo vaš nasmeh znova tako čudovit kot nekoč.

 

Sašo Judež, dr. dent. med.

 

Vir 1Fiber-reinforced composite resin bridges: an alternative method to treat root-fractured teeth (National Library of Medicine)

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.