Implantologija

Najbolj pogost in najbolj zaznaven učinek manjkajočih zob je psihološki učinek na posameznika. To pomeni, da lahko oseba na začetku le skriva nasmeh ali pa se ne želi nasmejati tako pogosto in iz srca, saj neprestano razmišlja o tem, kaj bodo pomislili drugi. Dolgoročno gledano manjkajoči zobje vplivajo na samopodobo, samozavest in kakovost življenja posameznika, ki se sooča z omenjeno težavo.

Poleg psiholoških učinkov se mora vsakdo, ki ima težave z manjkajočimi zobmi zavedati tudi naslednjih dejstev, ki vplivajo na zdravje posameznika:

  • čeljusti se ne skladajo pravilno, ugriz je nepravilen in to vpliva na funkcijo žvečenja
  • zaradi nepravilnega ugriza pride do bolečin v obraznih mišicah, kar lahko povrzoči tudi upad le-teh
  • težave z govorom
  • nagibanje preostalih zob na mesto manjkajočega zoba in s tem možnost izpada tudi teh
  • ostanki hrane se lahko zagozdijo na mesto manjkajočega zoba in s tem se poveča možnost zobne gnilobe ter bolezni dlesn

Del zobozdravstva, ki temelji na zobnih vsadkih, imenovan implantologija, zahteva strokovno znanje pri načrtovanju, glede kirurških in drugih zobozdravstvenih postopkih ter glede obnove zob. Implantologija je ne samo znanost, kot tudi umetnost, ki temelji na izkušnjah. Zobni vsadek ali implantat je pravzaprav nadomestek za zobno korenino. Ravno tako kot zobne korenine, so tudi zobni vsadki trdno zasidrani v čeljustno kost in ko se enkrat vstavijo, so pravzaprav nevidni. Uporabljajo se zato, da se zavaruje zobno krono (del zoba, ki je viden navzven), mostiček ali protezo. Izdelani so iz titana, ki je lahek, močan in predvsem biokompatibilen.

Vsak postopek implantološke oskrbe je sestavljen iz naslednjih osnovnih delov:

  1. Kirurška vstavitev implantata
  2. Suprastruktura – del na katerega se namesti prevleka zoba
  3. Prevleka zoba

Zato je postopek zelo zahteven in kompleksen ter zahteva tesno sodelovanje med Specialistom oralnim kirurgom, zobozdravnikom in Zobnih tehnikom.

Seveda pa je osnova vsakega kirurškega postopka natančen pregled stanja zobovja, kjer zobozdravnik dobi vpogled v zobne in obzobne strukture, posamezne zobe ter čeljustno kost.

Le na tak način se lahko nato izdela najbolj optimalen načrt za rehabilitacijo ustne votline.

POKLIČITE ZA BREZPLAČEN PREGLED 041 261 365

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).