Bele plombe

20% POPUST NA BELE PLOMBE

Od 2. 4. do 15. 5. 2024 izkoristite 20% popust na bele plombe v naši ordinaciji v Ljubljani.

bele plombe

Bele plombe oz. zalivke – sodobna rešitev za sanacijo zoba

Zalivka ali plomba je najpreprostejša rešitev za sanacijo kariesa oz. zobne gnilobe. Gotovo ste že slišali za amalgamske (sive) plombe, ki so bile dolga leta edini material za plombiranje. V sodobnem zobozdravstvu pa so amalgam uspešno zamenjale t. i. bele plombe iz sodobnih materialov, ki so prav tako visoko obstojni in hkrati zagotovijo tudi estetski kriterij. Hkrati je za izdelavo bele plombe treba odstraniti le minimalen del preostalega zdravega zoba.

V naši ordinaciji izdelujemo le nove kompozitne zalivke oz. bele plombe. V več kot 80 odstotkih je pod starimi, amalgamskimi zalivkami, ki so starejše od 8 let, že prisoten nov karies. Zato je menjava amalgamskih zalivk nujna. Ko se enkrat pojavi bolečina, je že prepozno!

Iz kakšnih materialov so bele plombe?

Moderna bela plomba je izdelana iz kompozitnih smol in porcelana, kar jo dela tako trpežno kot tudi estetsko privlačno. Kompozitne smole so sestavljene iz finega steklenega in keramičnega prahu, pomešanega z umetno maso, kar omogoča, da se material tesno poveže z zobno strukturo in hkrati posnema videz naravnega zoba.

Porcelan pa je znan po svoji trdnosti, hkrati pa se čudovito ujema z naravno barvo zob.

bele plombe in material iz katerih so

Kakšne so prednosti bele plombe?

 • Estetski videz: bele plombe oz. kompozitne zalivke so skoraj nevidne in se popolnoma zlijejo z naravno barvo vašega zoba, zato bo nasmeh videti naraven.
 • Manj invaziven postopek: Za belo plombo je treba odstraniti manj zobne strukture kot pri tradicionalnih amalgamskih plombah.
 • Trdnost in vzdržljivost: sodobni materiali, iz katerih so bele plombe, zagotavljajo odlično trdnost in dolgo življenjsko dobo.
 • Zaščita pred zobno gnilobo: bele plombe tesno obdajajo zob, zato je manj možnosti, da bi ta še naprej propadal.

Kako poteka postopek plombiranja?

Postopek plombiranja z belimi plombami v zobni ordinaciji 3Ddent je preprost in običajno zahteva samo en obisk. Najprej odstranimo prizadeti del zoba, ga očistimo in pripravimo na plombiranje. Sledi vstavljanje kompozitnega materiala v zob, utrjevanje z ultravijolično lučjo ter končna obdelava in poliranje plombe, da se zagotovi gladka in naravna površina.

postopek izdelave bele plombe
 • Priprava: Najprej zob natančno pregledamo in opravimo slikanje z rentgenom, da se določi obseg poškodbe.
 • Anestezija: med postopkom ponavadi uporabimo lokalno anestezijo, da se območje okoli zoba omrtviči.
 • Odstranjevanje kariesa: karies odstranimo s pomočjo posebnih orodij.
 • Čiščenje: potem ko je karies odstranjen, temeljito očistimo ustno votlino, da na ta način odstranimo bakterije in ostanke kariesa.
 • Vstavljanje plombe: v pripravljeno votlino nato vstavimo kompozitni material za bele plombe, ki se nanaša po plasteh. Vsaka plast posebej se  utrdi s svetlobno ali lasersko tehnologijo.
 • Oblikovanje in poliranje: ko se material strdi, plombo oblikujemo tako, da ustreza ugrizu pacienta, in jo nato še spoliramo, da nastane gladka površina.

Menjava analgamskih zalivk za bele plombe

V zadnjih letih se marsikdo sprašuje o potencialnih negativnih vplivih amalgamskih zalivk na zdravje. Menjava amalgamskih zalivk je zato trenutno pogost poseg v zobozdravstvu. Amalgamske plombe se ponekod še vedno uporabljajo za sanacijo zob, v preteklosti pa so bile edini način za popravilo zob. Zaskrbljujoče je, da so sestavljene iz zlitine, ki vključuje živo srebro, srebro, baker in druge kovine. Čeprav je živo srebro v amalgamu v stabilni obliki, so raziskave pokazale, da lahko pri žvečenju ali drugih mehanskih vplivih iz plomb sproščajo majhne količine živega srebra v obliki hlapov, ki jih nato lahko vdihavamo. Dolgotrajna izpostavljenost živemu srebru pa lahko privede do različnih zdravstvenih težav.

Zato je menjava amalgamskih zalivk z belimi kompozitnimi plombami želja vedno več ljudi,  saj bele plombe ne vsebujejo živega srebra in so tako varnejša izbira za dolgoročno zdravje. Poleg zdravstvenih koristi prinašajo tudi estetske prednosti, saj se njihova barva lahko natančno prilagodi naravni barvi zoba, s čimer se izboljša videz nasmeha. Pri 3Ddent si prizadevamo za varno odstranjevanje amalgamskih zalivk, zato sledimo preverjenemu postopku, o katerem si lahko več preberete v članku o amalgamskih plombah.

prikaz amalgamske plombe in bele zalivke za primerjavo

Brez bolečine med in po posegu

V naši zobozdravstveni ordinaciji si prizadevamo, da je poseg izdelave ali menjave zalivke čim hitrejši in povsem neboleč. Zato uporabljamo najnovejše tehnike in materiale za udobje pacientov in najboljše rezultate.

Med posegom: zaradi uporabe lokalne anestezije je postopek povsem brez bolečin. Pacienti lahko čutijo pritisk ali vibracije, vendar ne bi smeli čutiti bolečine.

Po posegu: ko učinek anestezije popusti, lahko nekateri pacienti doživijo blago nelagodje ali občutljivost na prizadetem območju. Lahko se zgodi tudi, da je na te mestu prisotna občutljivost na mraz ali toploto. Če so plombe globoke ali je poseg obsežnejši, lahko bolečina traja dlje. Za lajšanje bolečin po posegu ponavadi priporočimo jemanje protibolečinskih sredstev brez recepta ali posebno ustno higieno. Če bolečina vztraja ali postaja vedno hujša, je pomembno, da se pacienti ponovno posvetujete z nami, saj lahko to kaže na zaplete, kot je infekcija.

Zakaj izbrati 3Ddent za bele plombe

Zobna ordinacija 3Ddent ponuja vrhunske storitve na področju plombiranja, saj uporabljamo samo najboljše materiale in najnovejše tehnike. Naša ekipa stavi na individualni pristop, pri čemer upoštevajo vaše specifične potrebe in želje. Izberite 3Ddent za:

 • strokovno izvedbo plombiranja z uporabo najsodobnejših materialov.
 • individualni pristop in prilagoditev postopkov vašim potrebam.
 • visokokakovostne storitve v prijetnem in sproščenem okolju.
sreča mladega para, saj imata bele plombe narejene pri 3Ddent

V naši ordinaciji se zavedamo, kako pomemben je lep nasmeh za samozavest in dobro počutje. Zato vam vedno ponujamo najboljšo rešitev za vaše zobe. Obrnite se na nas in skupaj bomo poskrbeli, da bo vaš nasmeh zasijal v najlepši luči.

POKLIČITE ZA BREZPLAČEN PREGLED 041 261 365

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).