Okrevanje po vstavitvi implantata: vse, kar morate vedeti

Implantati so najbolj primerna rešitev za nadomeščanje enega ali več manjkajočih zob. Okrevanje po vstavitvi implantata je lahko dolgotrajno, vendar vam zagotavljamo, da boste z doslednim upoštevanjem zobozdravnikovih navodil kmalu spet v polni formi. Preverite, na kakšen način skrbeti za ustno votlino po posegu.

Uspešen poseg - zdaj se začne okrevanje po ustavitvi impantata

Kaj so implantati in kakšen je postopek vstavitve?

Če vam manjka eden ali več zob, vam bo zobozdravnik najverjetneje svetoval, da ga oz. jih nadomestite z implantati oz. zobnimi vsadki. Do izgube zoba sicer lahko pride iz različnih razlogov. Najpogostejši je zobni karies, ki lahko vodi do vnetja zobnega živca in posledično granuloma. Tudi zaradi parodontalne bolezni lahko izgubite zobe, zobozdravniki pa pri svojem delu pogosto srečujemo tudi izgubo zob zaradi poškodbe oz. zloma zoba ali nesreče, ko se zoba ne da več rešiti.

Ko razmišljate o vstavitvi implantata, je pomembno vedeti, da vas bo skozi celoten postopek skrbno vodil oralni ali maksilofacialni kirurg. Sam poseg se izvaja pod lokalno anestezijo, kar pomeni, da med njim ne boste čutili bolečine. Preden se odločimo za vstavitev implantata, pa je potrebna natančna anamneza, klinični pregled, analiza lokalnih in ortopanskih rentgenskih posnetkov ter analiza 3D rentgenskih posnetkov (CBCT). Le tako lahko zagotovimo najboljši možni načrt zdravljenja za vas.

Po uspešno opravljenem posegu vam bomo v naši zobni ordinaciji 3Ddent predpisali ustrezno antibiotično in protibolečinsko terapijo, da bo vaše okrevanje čim hitrejše in čim manj neprijetno. Med okrevanjem smo vam vedno na voljo – bodisi za vprašanja ali za podporo, poleg tega pa vas opremimo tudi z uporabnimi nasveti za okrevanje po vstavitvi implantata.

postopek - po njem za začne okrevanje po ustavitvi implantata

Napotki za okrevanje po vstavitvi implantata

Okrevanje po vstavitvi implantata bo najhitrejše, če se boste držali napotkov oz. navodil, kako postopati po operativnem posegu. Le tako lahko vsi skupaj zagotovimo najboljše rezultate samega posega.

1. korak: hladni obkladki

Po posegu lahko pride do krvavitve ali neprijetnega občutka na mestu zobnega vsadka. Pacientom zato kot prvi korak za okrevanje po vstavitvi implantata svetujemo hladne obkladke, ki jih je treba držati na zunanji strani lica na mestu operacije. To so lahko hladilne blazinice ali led, ki mora biti ovit v blago. Obkladek držite na licu do 15 minut naenkrat ter poskrbite, da bo hlajenje zmanjšalo tako oteklino kot tudi bolečino po posegu. Poleg tega čim več počivajte, da se telo regenerira.

okrevanje po vstavitvi implantata vključuje tudi obkladke

2.korak: protibolečinska sredstva

Proti bolečini vam bomo predpisali protibolečinska sredstva. Svetujemo vam, da jih jemljete, saj se lahko mesto posega razboli, s protibolečinskimi sredstvi pa je okrevanje po vstavitvi implantata veliko lažje.

Opozarjamo pa vas, da nikar ne jemljite tablet z acetilsalicilno kislino. Gre namreč za učinkovino, ki preprečuje strjevanje krvi, zato lahko podaljša okrevanje po vstavitvi implantata.

okrevanje po vstavitvi implantata vključuje tudi protibolečinske tablete

3.korak: uživanje hladne hrane in pijače

Priporočamo vam, da prve dni po posegu uživate hladno hrano in pijačo (npr. hladen jogurt, smoothie, hladno juho ali sladoled), da bo okrevanje po vstavitvi implantata kar najbolj optimalno. Striktno se izogibajte vroči hrani in pijači, saj vam lahko povzroči bolečine. Poleg tega naj bo hrana čim bolj mehka, da vam ne bo treba premočno žvečiti. Ne pozabite tudi na uživanje tekočin, saj sta tako ustrezna prehranjenost kot hidracija nujni za dobro okrevanje po vstavitvi implantata.

4.korak: skrb za ustno votlino

Prve dni po posegu odsvetujemo spiranje ust z ustnimi vodami ali žajbljem, kasneje pa so primerne ustne vode s klorheksidinom. Za ustno higieno ostalih zob skrbite kot običajno – skrbno jih umivajte in nitkajte, vendar se izogibajte mestu, kjer je vaš novi vsadek. Mesta operacije torej prve dni ne ščetkajte, kasneje da ga lahko očistite z mehko zobno krtačko.

Splošni napotki

Odsvetujemo vam pretirano fizično aktivnost, za okrevanje po vstavitvi implantata si privoščite predvsem počitek in mirovanje. Prepovedano je tudi kajenje in uživanje alkoholnih pijač.

Je po vstavitvi implantata potreben kontrolni pregled?

V naši ordinaciji 3D Dent k okrevanju po vstavitvi implantata spada tudi kontrolni pregled, ki je ponavadi predviden od 1 do 2 tedna po vašem posegu. Po potrebi bomo na pregledu naredili kontrolni rentgenski posnetek in nežno odstranili šive. V enem do dveh tednih se mehka tkiva okrog mesta posega že lepo zacelijo, vendar pa se nadaljuje pomemben proces, imenovan osteointegracija (1), ko se implantat poveže s kostjo. Ta proces običajno traja 3 do 4 mesece, odvisno od predela čeljustne kosti oz. dodatnih postopkov pred in med samim kirurškim posegom oz. drugih specifik vašega primera.

okrevanje po vstavitvi implantata vključuje tudi kontrolne preglede

Med tem obdobjem ne boste opazili nobenih motečih simptomov ali znakov, kar pomeni, da lahko vaše vsakdanje aktivnosti nadaljujete brez skrbi. To je tudi čas, ko lahko začnemo razmišljati o začasni protetični rešitvi, ki bo služila vse do trenutka, ko bo vse nared za dokončno protetično rehabilitacijo.

Za ohranjanje zdravja vaših zob in mehkih tkiv v ustni votlini je še vedno zelo pomembna redna in temeljita ustna higiena. Ne pozabite tudi na redne kontrolne preglede pri vašem zobozdravniku, ki so ključni za dolgoročno zdravje in lepoto vašega nasmeha.

Kakšni so lahko zapleti po vstavitvi zobnega implantata

Vsak kirurški poseg ima lahko kakšne zaplete – pri vstavitvi implantata sta najpogostejši oteklina in/ali bolečina. Zato okrevanje po vstavitvi implantata vedno vključuje tudi jemanje antibiotične terapije. Po potrebi se predhodno uskladimo z vašim osebnim zdravnikom glede ukinitve ali predpisovanja potrebne terapije za vas.

prikaz, kako izgleda vstavljen implantat - postopku sledi okrevanje po vstavitvi implantata

Zaupajte svoj nasmeh 3Ddent: Skupaj do popolnega okrevanja

Vas zanima, koliko časa po potekalo okrevanje po vstavitvi implantata? Čas okrevanja je odvisen od številnih dejavnikov. V prvi vrsti nanj vpliva tip in zahtevnost kirurškega posega, kot npr. presaditev kosti, puljenje zoba ipd. Veliko je odvisno tudi od vašega splošnega oralnega zdravja, vključno s številom zobnih implantatov (posamezni zob, več zob ali celotna ustna protetika). Glede na kakovost kosti in število implantatov se začetna rana lahko zaceli v 7–10 dneh, vendar pa bo implantat popolnoma integriran v kost in pripravljen na nadaljnje postopke vaše terapije šele v 3 do 6 mesecih.

Toplo vam svetujemo: za hitro okrevanje po vstavitvi implantata sledite navodilom zobozdravnika in imejte v mislih tudi to, da lahko vaš življenjski slog pomembno vpliva na hitrost okrevanja. Kajenje npr. lahko podaljša čas in škoduje procesu celjenja.

Vabimo vas, da zaupate skrb za vaše zobe zobni ordinaciji 3D dent in skupaj bomo našli pot do vašega lepega nasmeha. Vaše zdravje in zadovoljstvo sta nam zelo pomembna.

Sašo Judež, dr. dent. med.

Vir 1Osseointegration (ScienceDirect)

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).