Amalgamske plombe: zakaj se jih znebiti?

Ste morda med redkimi srečneži, ki nimajo nobene plombe oz. zobne zalivke? Če žal nimate te sreče, obstaja velika verjetnost, da imate v ustih amalgamske plombe. Preberite, zakaj je amalgam material, za katerega se poraja vedno več pomislekov, ali je sploh primeren za uporabo v telesu.

prikaz amalgamske plombe v ustih

Kaj pravzaprav je amalgam?

Amalgam je zlitina približno 50 odstotkov tekočega živega srebra in 50 odstotkov finega prahu, sestavljenega iz različnih kovin: srebra (20–33 odstotkov), kositra (12–15 odstotkov), bakra (3–13 odstotkov) in cinka (1 odstotek). Gre za zlitino, ki jo je mogoče zlahka oblikovati, strdi se v dobre pol ure in se pri tem še nekoliko razteza.

Ravno zaradi preproste možnosti oblikovanja in nizke cene so se amalgamske plombe v zobozdravstvu zelo razširile. V preteklosti pravzaprav skoraj ni bilo mogoče dobiti drugačne plombe kot amalgamske.

So amalgamske plombe sploh primerne?

V zadnjem času pa se pojavlja vse več študij o škodljivosti živega srebra in vedno več strokovnjakov s področja zdravstva se sprašuje, kakšni so učinki živega srebra na telo. Kot veste, je živo srebro kovina, ki je bistven del amalgamske plombe. Zaskrbljujoče je, da iz amalgamske plombe živo srebro izhlapeva in se skladišči v telesu.

Predpostavlja se, da živo srebro povzroča različne fizične in psihične težave, vpliva na možganske funkcije in je povezano z boleznimi kot so avtizem, Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen in druge oblike demence (1).

Možno je tudi preveriti raven živega srebra v telesu. Danes se pozornost usmerja v odkrivanja živega srebra v maščobnem tkivu živčevja namesto v krvi, kar omogoča natančno določanje njegove koncentracije. Treba pa ga je mobilizirati in na podlagi tega določiti koncentracijo.

Zato glavna dilema o menjavi stare sive amalgamske plombe še zdaleč ni samo estetika, temveč predvsem nevarni učinki amalgama na telo.

Kako je z uporabo amalgama v drugih državah?

Veliko pove dejstvo, da je zaradi domnevne toksičnosti in negativnega vpliva na okolje že več držav prepovedalo uporabo amalgamskih zalivk. Evropska unija se zavzema, da bi se amalgam v prihodnjih letih zamenjalo z alternativnimi materiali, kot so steklasto-ionomerni cementi in kompoziti ali kombinacije obojega.

amalganske plombe v ustih ženske

A zakaj se amalgam kljub vsemu naštetemu še vedno pogosto uporablja? Gre za stvar preteklosti, saj je bil včasih material, ki je nudil največjo mehansko odpornost, poleg tega je v zgodovini odigral pomembno vlogo pri zajezitvi bolezni zobne krone.

Danes je napredek v zobozdravstvu izjemen. Na voljo so materiali, ki niso le odlično obstojni, ampak manj škodujejo tako zobem kot zdravju.

Kakšne so alternative za plombiranje zob danes?

Prva, malo slabša možnost so glass-ionomeri oziroma steklasto-ionomerni cementi, ki se kemično neposredno vežejo z zobno substanco. Žal so mehansko malce slabše obstojni, saj radi pokajo oziroma se krušijo.

Druga možnost so tako imenovani kompoziti plastičnih materialov in posebnih steklastih polnil, ki so se izkazali za že nekoliko bolj obstojne. Kot tretja možnost pa naj izpostavimo daleč najbolj inerten in biokompatibilen material: keramika.

Inlay/onlay je danes najbolj primerna rešitev za sanacijo zobne krone. Zahteva več dela in zahtevnejše postopke, zato je cena nekoliko višja.

Na eni strani amalgamske plombe predstavljajo tveganje za zdravje, na drugi strani pa to pomeni višje cene storitev. To sta alternativi, o katerih je treba razmisliti, potem ko nas v ustih zaskeli.

prikaz amalgamske plombe in bele zalivke za primerjavo

Zamenjava amalgamskih zalivk, da ali ne?

Če želite prekiniti zastupljanje telesa, je treba sanirati zob. Amalgamske plombe je treba odstraniti in jih nadomestiti z drugim materialom. Pri samem menjavanju amalgamskih plomb za bele zalivke pa je treba biti posebej previden.

Ko amalgam brusimo, lahko pride do zastrupitve organizma z amalgamom in živim srebrom. Pri vrtanju v amalgamske zalivke se amalgam namreč segreje in nastajajo plini, ki jih pacienti vdihavajo. Prah, ki se pri tem nabere, pacient pogoltne, kar je lahko za organizem zelo slabo. Zobozdravniki pri delu sicer uporabljamo najsodobnejše sesalne aparate, saj se zavedamo, da je naša naloga, bolniku nuditi čim boljšo zaščito pred dodatno zastrupitvijo.

Pacientom polagamo na srce, da se je treba na odstranitev amalgamske plombe pripravljati že nekaj tednov ali mesecev prej, saj se bodo pri postopku sprostile ogromne količine strupov. Svetujemo uživanje hrane, ki je bogata z vitamini in minerali, pred posegom in po njem pa morate jemati večjo količino zelenih sladkovodnih alg Chlorela vulgaris, ki je znana po tem, da učinkovito odstranjuje težke kovine iz telesa (2).

prikaz postopka odstranitve amalgamske plombe

Končna odločitev je vaša osebna izbira

Skrb za lastno zdravje in dobrobit se začne z majhnimi, a pomembnimi odločitvami – visoko na lestvici je prav gotovo tudi izbira pravega materiala za plombiranje zob. Amalgamske plombe predstavljajo tveganje za zdravje. Na srečo nam napredek v zobozdravstvu omogoča dostop do varnejših, bolj zdravju prijaznih in estetsko privlačnejših alternativ. Med temi izstopa keramika kot material z izjemnimi lastnostmi, ki se uvršča v sam vrh po biokompatibilnosti in trajnosti.

Zamenjava amalgamskih zalivk za sodobnejše in bolj zdrave pa še vedno ostaja vaša osebna izbira, le (do)plačati jo je treba. Pred tem je treba še izbrati kakovostno zobno ambulanto, saj takšen poseg ni kratkoročna naložba. Zato ne odlašajte, informirajte se in izberite rešitev, ki bo najbolj koristila vam in vašemu zdravju. Zobozdravniki pri 3Ddent vas pri tem z veseljem podpiramo, s svojim znanjem in tehnologijo pa zagotavljamo, da bo vaša odločitev prava odločitev.

Vir 1Mercury and Health (World Health Organization)

Vir 2The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations (National Library of Medicine)

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.3ddent.si uporablja piškotke.